Tuesday, 17 November 2015

Suap. . .


John: Awak esok saya nak ke Hospital, Abang kata maybe kene warded, babah pun dah sampai kat umah abang. . .Esok dia org subuh-subuh datang sini. . .

Kata-kata John Melvin yang ketika itu bertaring di sebelah Nazry sebelum masuk beradu. . . Namun John Melvin tahu ayat tersebut tidak akan bernokhtah begitu sahaja. . . Dari perbualan yang meleret hingga ke awal pagi, diakhiri dengan bahasa yang kurang lebih begini dari seorang insan yang kini John Melvin sayangi. . .Ehhhh

Nazry: Alaaaa abang bukan penting pun, Setiapkali abang sahaja yang terakhir (actually nazry kalau emo lebih banyak berbahasa penjajah, cuma John Melvin alih bahasakan disini)

John Melvin terpena membisu, kelu tidak terbait bahasa namun hanya pelukan sahaja yang boleh diberi sebagai penyejuk jiwa & biarakn reda. . .


Owhhhh, akcheli bukan kisah itu yang John Melvin mahu ceritakan disini. .

Babah: Nanti adik balik la, kita berubat cara kampung. . . Doktor pun tak tahu sakitnya apa, abang juga tak pasti. . .

John: Minggu depan adik balik. . .

Babah: Jom jela balik sekali. . Nanti babah hantar la balik

John: Xpe la babah, ujung minggu adik balik. . . lagipun dh OK nie, kebas tu biasa la dah tua. .Abang je yang telebih risau, adik check klinik pun doc risau padahal mesin diaorang yg tak betul. . . hak hak hak. .

Babah: Tula kita berubat kampung, mana la tahu kebas tu sebab lain ke. . . kita iktior orang perak kata. .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Babah: Nak babah suapkan. . .

John: (senyum malu) takpela babah, boleh je buat sendiri

Babah: Kalau mak ada mesti dia suapkan adik, duduk kat bangku  mengaji. . .

John Melvin lihat babah senyum, namun ada lapisan air pada matanya, John Melvin hanya tunduk dan menguap pelahan makanan kemulutnya. . . John Melvin tahu yang babah cukup Rindu. . .

John: Babah xnk kawen lagi?

Babah: Esoklah babah kawen, lepas adik kawen. . babah rasa mak pun setuju macam tu. .  (senyum)

John Melvin  hanya tunduk dian dan menyuap perlahan makanan kemulutnya, Pesan Mak dan kata-kata babah, silih berganti. Bukan John Melvin degil mahu terus hidup begini namun mungkin John Melvin bimbang sakitnya apa yang dinamakan realiti. . .

9 comments:

  1. Baik lah berumah tangga awak .. paling tidak pakai makan minum sakit pening ada yang berjaga .. nak lebih pada suap pon bleh ..kehkeh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perihal saya jgnlah awak bimbang, setelah saya awak tolak mentah waima sebelum ini awak yg janji nak jaga semua. . . hak hak hak

      Delete
  2. bila awak nak berkahwinnya ni? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esok lepas awak kawen saya kawen la pulak

      Delete
  3. awak..
    awak ok?
    awak jaga diri.
    awak jaga makan.

    saya risau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya OK....
      Saya juga jaga diri
      Saya jaga makan...

      Awak jangan risau ye

      Delete
  4. Replies
    1. Dah well pun awk, ini cerita dahulu

      Delete